ENG | BM

Privacy Policy


Welcome to esukan.gg! Our privacy policy explains what information esukan.gg collects when you visit or use the services of esukan.gg, as well as ways we might use or share it. We are only describing our own practices – these notices do not apply to third parties that We do not own or control, including other companies you might interact with on or through the Services.

Your use of the Services is also subject to the Terms of Use in your region (including its provisions regarding limitations on damages, resolution of disputes, and application of governing law). Please read this entire notice to make sure you understand it. You should also read the Terms of Use carefully, and make sure you understand and agree to them before using the Services.

 

If you do not understand any parts of the notice, please contact us.

 

1.       Your Privacy Rights

1.1     This privacy policy (“Policy”) describes your privacy rights regarding the Services, collection, use, storage, sharing, disclosing and protection of your Personal Data (defined in paragraph 3 below).

1.2     All definitions specified in the Terms of Use shall be applicable to this Policy unless otherwise stated. The terms of this Policy will be updated by esukan.gg without notice to you.

1.3     This Policy sets out the Personal Data (as defined below) in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 ("PDPA") and the laws of Malaysia, that the Services shall collect, store and handle. Please read this Policy to understand how esukan.gg shall use the personal information collected from you. By providing your Personal Data to us, you are consenting to the collection, use, access, transfer, storage, disclosure and processing of your personal information as described in this Policy.

1.4     You accept the terms and conditions of this Policy when you use this Site and when you register as a member and participate in any matches or competitions on this Site. This Policy applies to all Sites, property and the Services owned or operated by esukan.gg.

1.5     Should you at any point in time decide to withdraw your consent to us in processing your Personal Data, you must do so by a written notice to [email protected] You shall immediately thereafter cease the use of all of Our Services.

2.       Our Commitment

2.1     We value your trust and We are committed to protecting your Personal Data. To ensure that you can make an informed decision and feel confident in supplying esukan.gg  with your Personal Data when using any Services, this Policy outlines our practices and the choices that you have concerning how your Personal Data may be collected and used by us.


 

 

3.       What is Personal Data?

3.1     “Personal Data” means any information that can be used to identify you as a natural person, directly or indirectly, in particular by referring to your name, e-mail address, an identification number, location data or an online identifier.

4.       Where do We collect Personal Data?

4.1     To ensure the proper use of this Site, We are required from time to time to collect your Personal Data from sources made available by you to esukan.gg.

(a)      When you register a User Account, We collect details of your e-mail address and password according to your input. We will also require you to choose a username (nickname) for the Services Account and to input your state in accordance with your identification document.

(b)      You will be given an option to register your User Account by using your Facebook account. We will then collect the following Personal Data from Your Facebook account: (i) full name; (ii) profile picture; (iii) e-mail address; (iv) birthday; and (v) country.

(c)      Upon your first login after creating your profile, We may request additional Personal Data from you, such as a copy of your identity card, first and last name, address, and telephone number.

(d)      Other than your personal information obtained from you directly (as detailed above), we may also obtain your personal information from third parties we deal with or are connected with (event organizer or financial institutions), and from such other sources where you have given your consent for the disclosure of information relating to you, and/or where otherwise lawfully permitted.

5.       What Personal Data is processed in connection with the Services?

      5.1     We will process your Personal Data for different purposes. The list of purposes and legal basis for processing Your Personal Data are as follows:

Items

Personal Data about you

Purpose for processing

Services lawful basis for processing

 

a.

E-mail address and passwords (additional Personal Data if You register via Facebook)

For administrating your User Account.

·         Providing Services or information that you request

·         Performing technical and administrative features of the Website

·         Management of your user account and associated preferences

 

 

 

The processing is necessary for Us to comply with Our contractual obligations towards you, such as creating and administrating your User Account and allowing you to participate in competitions.

b.

States you live in, gender and birthday

To offer you competitions and activities relevant to your   location, and age

It is Our legitimate interest to process your Personal Data to give you the best user experience. It is necessary for Us to gather your Personal Data to be able to present you with relevant activities.

 

c.

E-mail address, full name and/or username.

 

 

d.

Username, gameplay data and statistics, tournament records and any other information with regard to your gaming activity.

Promoting your victories, marketing, and other relating purposes.

 

Providing Services or information that you request

Performing technical and administrative features of the Website.

Management of your user account and associated preferences.

 

You hereby consent to Us processing your personal data for the specified purposes

 

5.2     Your Personal Data may also be collected depending on the Services you use for the following purposes:

·                Provision of an instant messaging service;

·                Monitoring and analysis the use of the Services by Users;

·                Measure the audience of the Website;

·                Sending targeted commercial offers by email;

·                Sharing information with tournaments organizers for the tournaments in which you participate in; and

·                Reply to a request from of an administrative authority or a judicial authority, in compliance with the legislation in force.

5.3     Personal Data collected for the purpose of using the Services is necessary to provide you with the Services you use.

Indirect collection of your Personal Data

5.4     For team tournaments, a member of the team can register for all members of its team for the tournament. An email will be sent to all members of the team to inform them the status of their registration for the tournament. Should you desire to object against the storage of your Personal Data, contact us by email at [email protected].

6.       Who are the recipients of your data?

6.1     We may transmit your Personal Data to our processors and partners for it to be processed, according to our instructions. In addition, when you register for a tournament available on esukan.gg, you accept that the tournament organizer will have access to your Personal Data and all the data you have provided when registering for the tournament.

6.2     The recipients of your data are:

·                Tournament organizers;

·                Website moderation service;

·                Computer security service of the Website;

·                Police authorities in the context of judicial requisitions concerning fraud or any other legal grounds;

·                Administrative and judicial authorities concerning requests related to the investigation or the identification of a person, in strict compliance with the legislation in force; and

·                The companies, subsidiaries and affiliates, of the group.

6.3     We also work with data processors for the following operations:

·                Computer hosting;

·                Computer security;

·                Collection of customer opinions;

·                Statistics analysis; and

·                Email management.

6.4     We do not sell your Personal Data to any advertisers or any third party. We will only use your Personal Data to display relevant advertisements, based on your marketing preferences. We make reports related to the advertisement campaigns, in particular statistics, without any reference or information related to the Personal Data of visitors or users of the Website. You can also block advertising cookies in the dedicated “cookies” page.

7.       What can tournament organizers do with the data collected from participants?

7.1     Registration and participation in tournaments

7.2     The Services available on esukan.gg will allow tournament organizers to collect and process Personal Data of participants who have registered for their tournament. Tournament organizers shall be responsible for the processing of Personal Data collected for their tournament.

7.3     A tournament organizer may choose to define the purposes and means of processing implemented for the performance of the tournament, which shall be in compliance with this Policy and the provisions related to PDPA. Esukan.gg is therefore acting as processor on behalf of the organizer who is responsible for any processing carried out.

7.4     In the event that a tournament organizer collects Personal Data that does not comply with the provisions of this Policy or the PDPA, Impact Integrated reserves the right to close the organizer’s account by written notice unless, the breaching organizer cures such breach within fourteen (14) days, or in the event of a serious or repeated breach of any of such provisions with immediate effect.

8.       Data collected by organizers

8.1     Tournament organizers are authorized to collect the Personal Data of participants that shall be necessary for the performance of their tournament. For example, these data can correspond to Personal Data necessary to verify the eligibility conditions of the tournament, such as the age, the address, or any other necessary information. In addition, the organizer may request from the participant a proof to verify the accuracy of such data.

8.2     Tournament organizers are not authorized, through the use of the Services, to request from participants Personal Data that are sensitive or that may present a risk (for example, politics opinion, religious opinion, credit card).

8.3     Data security. Tournament organizers undertake to implement appropriate security measures to protect event oganisers and users or visitors of the Website against any unauthorized access, modification, disclosure or destruction of Personal Data collected through the Services.

8.4     Users Rights. Tournament organizers undertake to respect the rights of users as afforded and defined in this Policy. 

8.5     Report Abuse. If you believe that a tournament organizer is not acting in compliance with this Policy, you may notify us by email to [email protected].

 

9.       Sharing your Personal Data

9.1     We will not intentionally disclose or share any Personal Data about you to third parties without your consent, except where We in good faith, believe that such disclosure is necessary to comply with applicable law or contractual provisions in Our Terms or to enforce the Terms or where such disclosure is expressly permitted under the Terms.

9.2     When we share your Personal Data, We will reasonably ensure that our third party providers process your Personal Data safely and secure, with no lower standards than Ours.

9.3    Your acceptance of any Prizes constitutes consent for the Services disclosure of Personal Data related to the Prizes, including to any third party in connection with awarding such Prizes. The Services reserves the right to collect and disclose general demographic and other market information that do not personally identify you to any person without your additional consent.

 

10.     Your Obligations

10.1   You are responsible for providing to us accurate and complete Personal Data and any other person whose Personal Data you provide and for the purposes of updating such Personal Data as and when it becomes incorrect or inaccurate. This obligation is a condition to the provision of our Services to you and/or any other person authorised or permitted by you or your organisation/company to use the Services.

11.     Direct Marketing

11.1   We may use your Personal Data to provide you with information about products and/ or services provided by Us or any third party, which may be of interest to or benefit you, except where otherwise requested or notified by you. We may disclose your Personal Data to our preferred organizer and the Services’ affiliates. Your Personal Data will be disclosed to Our organizer if you have requested to join a particular tournament which requires such disclosure, and/or where your consent has been obtained, subject at all times to any laws (including regulations, guidelines and/or obligations) applicable to us. We take reasonable steps to ensure that our agreements with our organizer and the Services’ affiliates include appropriate privacy and confidentiality obligations. If you do not wish your personal information to be utilised for the purposes of marketing or should you change your mind in relation to your previous decision, please contact us via the contact details provided below. Your latest written instructions to us will prevail.

12.     What If Personal Information provided by you is incomplete?

12.1   Where indicated (for example in registration/application forms), it is obligatory for you to completely and accurately provide your Personal Data to enable the processing of your application for our Services. Should you decline to provide such obligatory personal information, we may not be able to process your application or provide you with our Services.

13      Your Rights to Access and Correct Your Personal Information

13.1   We may assist you to access and correct your personal information held by us. If you wish to have access to your personal information in our possession, or where you are of the opinion that such personal information held by us is inaccurate, incomplete, misleading or where relevant, not up-to-date, you may make a request to us by contacting the Services via the contact details provided below.

13.2   You may proceed to update, correct and/ or clarify any Personal Data held by us, including but not limited to state, gender, age, phone number by editing the profile.

14.     Cookies

14.1   We will collect information about your use of our Services from cookies. Cookies are packets of information stored in your computer which assist your website navigation by customizing site information tailored to your needs. Cookies alone do not identify the individual user, just the computer used. You are not obliged to accept cookies. If you are concerned, you can set your computer either to accept all cookies, to notify you when a cookie is issued, or not to receive cookies at any time. However, rejection of cookies may affect your use of our websites as we will be unable to personalize aspects of your use of the website.

14.2   Please be informed that this Policy applies solely to the Services and does not apply to any third-party websites you may access from the Site. To determine how they deal with your personal data, you should ensure that you read their respective privacy policies.

 

15.     Anti-Cheat & Fraud Prevention

15.1   We always seek to offer players a fair, fun, and competitive gaming experience via our Services. Our Terms [(to insert hyperlink)] strictly prohibit use of unauthorized third-party programs that interact with the Services, including mods, hacks, cheats, scripts, bots, trainers, and automation programs. When you create or use your User Account, or otherwise interact with the Services, we may use anti-cheat and fraud prevention technologies that may make automated decisions (such as temporary or permanent account suspensions or chat restrictions) based on the info we collect from or about you. We engage in these activities to manage our contractual relationship with you, to comply with a legal obligation (e.g. to keep the Services secure), and/or because we have a legitimate interest (e.g. understanding how the Services are used, keep them secure and improve them). To enable us to monitor compliance with our anti-cheat and fraud prevention policies, we develop template patterns of inappropriate behaviour (e.g. cheating, fraud), which we consider indicative of prohibited behaviours. We do this based upon an analysis of actual behaviours on the Services. We grade these patterns of inappropriate behaviour based upon their severity with different consequences (e.g. temporary or permanent account restrictions or chat restrictions) for players based upon how serious their conduct is. Our automated tools use these patterns of inappropriate behaviour and grading system to compare your behaviour over time with these patterns of inappropriate behaviour and, if you have engaged in inappropriate behaviour, make a decision as to the consequences for you of your behaviour. This primarily helps us enforce our rules and policies, secure the Services, detect and prevent unauthorized activity, and maintain the integrity of our Services.

 

16.       Security of Data

16.1   We will use reasonable endeavours to ensure that your Data is not lost, misused, modified, authorized or accidentally accessed or disclosed, altered or destroyed (“Security Breach”). We will not be liable for any Security Breach beyond our reasonable control.

 

17.     Retention of your Data

17.1   The Data provided to Us will not be kept longer than it is necessary for the fulfilment of the purposes pursuant to this Policy and the Terms.

 

18.     Updates and Modification to Our Privacy Policy

18.1   We reserve the right to make changes in this Policy. We may amend this Policy from time to time and the updated version shall apply and supersede any and all previous versions, including but not limited to, leaflets or hard copy versions. We nonetheless encourage you to regularly review this Policy in order to take note of the ways and means of protecting your personal data. This Policy was last modified on the date indicated above.

 

19.     Contact Us

19.1   You may contact us, for matters in relation to this Policy. 




Bahasa Melayu

Dasar Privasi

Selamat datang ke esukan.gg! Dasar privasi kami menerangkan maklumat-maklumat yang dikumpul oleh esukan.gg semasa anda mengunjungi atau menggunakan perkhidmatan esukan.gg, serta cara-cara maklumat tersebut dikongsi atau digunakan oleh kami. Kami hanya menerangkan amalan kami sendiri - pemberitahuan ini tidak akan digunapakai oleh pihak-pihak ketiga yang tidak dimiliki atau dikendali oleh kami, termasuk syarikat-syarikatlain yang berkemungkinan menginteraksi atau menghungbungi anda melalui Perkhidmatan.

Penggunaan Perkhidmatan oleh anda juga tertakluk kepada Terma-terma Pengunaan di kawasan setempat anda (termasuk peruntukan-peruntukannya berhubung dengan had-had kepada gantirugi, penyelesaian pertikaian dan aplikasi undang-undang yang tergunpakai). Sila baca keseluruhan notis ini dan pastikan anda benar-benar memahaminya. Anda juga diminta membaca Terma-terma Penggunaan dengan cermat dan pastikan anda benar-benar memahami dan bersetuju dengan terma-terma tersebut sebelum menggunakan Perkhidmatan.

 

Sekiranya anda tidak memahami mana-mana bahagian notis ini, sila hubungi kami.

 

1.       Hak-hak Privasi Anda

1.1     Dasar privasi ini ("Dasar") memerihalkan hak privasi anda mengenai Perkhidmatan, pengumpulan, penggunaan, penyimpanan, perkongsian, pendedahan dan perlindungan Data Peribadi Anda (didefinisikan di perenggan 3 di bawah ini).

1.2     Semua definisi yang dinyatakan dalam Terma-terma Penggunaan akan tergunapakai dalam Dasar ini melainkan dinyatakan sebaliknya. Terma-terma bagi Dasar ini akan dikemas kini oleh esukan.gg tanpa pemberitahuan kepada anda.

1.3     Dasar ini menetapkan Data Peribadi (sebagaimana didefinisikan di bawah) sejajar dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("PDPA") dan undang-undang Malaysia, bahawasanya Perkhidmatan hendaklah menjalankan pengumpulan, penyimpanan dan pengendalian. Sila baca Dasar ini untuk memahami bagaimana esukan.gg menggunakan maklumat peribadi anda yang telah dikumpul. Dengan memberikan Data Peribadi anda kepada kami, anda setuju dan memberi kami kebenaran untuk melakukan pengumpulan, penggunaan, akses, pemindahan, penyimpanan, pendedahan dan pemprosesan maklumat peribadi anda seperti yang diperihalkan dalam Dasar ini.

1.4     Anda menyetujuterima terma-terma dan syarat-syarat Dasar ini apabila anda menggunakan Laman ini dan apabila anda mendaftar sebagai ahli dan menyertai sebarang pertandingan atau peraduan di Laman ini. Dasar ini akan digunapakai untuk semua Laman, harta dan Perkhidmatan yang dimiliki atau dikendalikan oleh esukan.gg .

1.5     Sekiranya anda pada bila-bila masa memutuskan untuk menarik balik persetujuan yang anda berikan kepada kami dalam memproses Data Peribadi anda, anda mestilah berbuat demikian dengan menyampaikan notis bertulis kepada [email protected]. Selepas itu, anda hendaklah dengan serta-merta terhenti dari menggunakan semua Perkhidmatan kami .

2.       Komitmen Kami

2.1     Kami menghargai kepercayaan anda kepada kami dan Kami komited untuk melindungi Data Peribadi anda. Untuk memastikan supaya anda dapat membuat keputusan yang tepat dan berasa yakin apabila membekalkan Data Peribadi anda kepada esukan.gg ketika menggunakan sebarang Perkhidmatan, Dasar ini menggariskan amalan kami dan pilihan yang ada pada anda tentang bagaimana Data Peribadi anda dapat dikumpul dan digunakan oleh kami.

 

3.       Apakah Makna Data Peribadi?

3.1     "Data Peribadi" bererti sebarang maklumat yang dapat digunakan untuk mengenalpasti anda sebagai orang semula jadi dan sah, secara langsung atau tidak langsung, khususnya dengan merujuk pada nama, alamat e-mel, nombor pengenalan diri anda, data lokasi atau pengenal dalam talian.

4.       Di Manakah Kami Mengumpul Data Peribadi?

4.1     "Untuk memastikan penggunaan Laman ini secara teratur, kami diminta dari semasa ke semasa untuk mengumpul Data Peribadi anda dari sumber-sumber yang anda berikan kepada esukan.gg.

(a)     Apabila anda mendaftarkan Akaun Pengguna, Kami mengumpul butiran alamat e-mel dan kata laluan anda mengikut input anda. Kami juga akan meminta anda memilih nama pengguna (nama panggilan) untuk Akaun Perkhidmatan dan memasukkan negari anda mengikut dokumen pengenalan diri anda.

(b)     Anda akan diberi pilihan untuk mendaftarkan Akaun Pengguna anda dengan menggunakan akaun Facebook anda. Kemudiannya kami akan mengumpul Data Peribadi berikut dari akaun Facebook anda: (i) nama penuh; (ii) gambar profil; (iii) alamat e-mel; (iv) tarikh lahir; dan (v) negara.

(c)     Setelah log masuk kali pertama selepas mewujudkan profil anda, kami mungkin meminta Data Peribadi tambahan daripada anda, seperti salinan kad pengenalan anda, nama depan dan belakang, alamat dan nombor telefon anda.

(d)     Selain maklumat peribadi yang diperolehi secara langsung daripada anda (seperti yang diperincikan di atas), kami juga boleh mendapatkan maklumat peribadi anda dari pihak ketiga yang berurusan dengan kami atau yang ada hubungan dengan kami (penganjur acara atau institusi kewangan), dan dari sumber lain di mana anda telah memberikan persetujuan anda berhubung pendedahan maklumat yang berkaitan dengan anda, dan/atau jika dibenarkan oleh undang-undang .

5.       Apakah Data Peribadi Yang Diproses Berkaitan Dengan Perkhidmatan?

      5.1    Kami akan memproses Data Peribadi anda untuk tujuan-tujuan yang berbeza. Tujuan dan asas undang-undang bagi pemperosesan Data Peribadi anda adalah seperti berikut:

Per.

Data Peribadi Anda

Tujuan Pemprosesan

Asas undang-undang Perkhidmatan bagi pemprosesan

 

a.

Alamat e-mel dan kata laluan (Data Peribadi tambahan jika anda mendaftar melalui Facebook)

Untuk mengurus Akaun Pengguna anda.

·        Menyediakan Perkhidmatan atau maklumat yang anda minta

·        Menjalankan ciri teknikal dan pentadbiran Laman Web

·        Pengurusan akaun pengguna anda dan pilihan yang berkaitan

 

Pemprosesan diperlukan untuk kami mematuhi obligasi kontrak kami terhadap anda, seperti mewujudkan dan mentadbir Akaun Pengguna anda dan membolehkan anda mengambil bahagian dalam pertandingan.

b.

Negeri di mana anda tinggal, jantina dan tarikh lahir anda

Untuk menawarkan pertandingan dan aktiviti yang berkaitan dengan lokasi   dan usia anda

Adalah menjadi kepentingan sah kami di sisi undang-undang untuk memproses Data Peribadi anda untuk memberi anda pengalaman pengguna terbaik. Kami perlu mengumpulkan Data Peribadi anda supaya dapat memberikan anda aktiviti yang berkaitan.

 

c.

Alamat e-mel, nama penuh dan/atau nma pengguna.

 

 

 

d.

Nama pengguna, data dan statistik permainan game, rekod kejohanan dan apa-apa maklumat lain tentang aktiviti permainan game anda.

Mempromosikan kemenangan, pemasaran, dan tujuan lain yang berkaitan.

 

Menyediakan Perkhidmatan atau maklumat yang anda minta

Menjalankan ciri teknikal dan pentadbiran Laman Web.

Pengurusan akaun pengguna anda dan pilihan yang berkaitan

.

 

Anda dengan ini mengizinkan Kami memproses data peribadi anda untuk tujuan yang dinyatakan

 

5.2     Data Peribadi anda juga dapat dikumpulkan bergantung pada Perkhidmatan yang anda gunakan untuk tujuan berikut:

·             Penyediaan perkhidmatan pesanan segera;

·             Memantau dan menganalisis penggunaan Perkhidmatan oleh Pengguna;

·             Menyukat pelawat Laman Web;

·             Menghantar tawaran komersial tersasar melalui emel;

·             Berkongsi maklumat dengan penganjur kejohanan untuk kejohanan yang anda sertai; dan

·             Menjawab permintaan dari pihak berkuasa pentadbiran atau bidang kuasa kehakiman, sebagai mematuhi perundangan yang berkuatkuasa.

5.3     Data Peribadi yang dikumpul untuk tujuan menggunakan Perkhidmatan adalah diperlukan untuk menyediakan kepada anda Perkhidmatan yang anda gunakan.

Pengumpulan Data Peribadi Anda Secara Tidak Langsung

5.4     Untuk kejohanan berpasukan untuk sesebuah kejohanan, seseorang ahli pasukan boleh mendaftar untuk semua ahli pasukannya. E-mel akan dihantar kepada semua anggota pasukan untuk memberitahu mereka mengenai status pendaftaran mereka bagi kejohanan tersebut. Sekiranya anda ingin membantah penyimpanan Data Peribadi anda, hubungi kami melalui e-mel di [email protected].

6.       Siapakah Penerima Data Anda?

6.1     Kami mungkin menghantar Data Peribadi anda kepada pemproses dan rakan kongsi kami untuk diproses, mengikut arahan yang kami berikan. Di samping itu, apabila anda mendaftar untuk sesuatu kejohanan yang tersedia di esukan.gg, anda bersetuju bahawa penganjur kejohanan akan mempunyai akses ke Data Peribadi anda dan semua data yang telah anda berikan semasa mendaftar bagi kejohanan .

6.2     Penerima data anda ialah:

·             Penganjur kejohanan;

·             Perkhidmatan pemudahcara Laman Web;

·             Perkhidmatan keselamatan komputer bagi Laman Web;

·             Pihak berkuasa polis dalam konteks rekuisisi kehakiman berhubung frod atau atas lain-lain alasan perundangan;

·             Pihak berkuasa pentadbiran dan kehakiman berhubung penyiasatan atau pengenalpastian seseorang, sebagai pematuhan ketat kepada perundangan yang berkuatkuasa; dan

·             Syarikat, subsidiari dan sekutu kumpulan.

6.3     Kami juga bekerja dengan pemproses data untuk operasi berikut:

·             Hosting komputer;

·             Keselamatan komputer;

·             Pungutan pendapat pelanggan;

·             Analisis Statistik; dan

·             Pengurusan Emel.

6.4     Pengunaan Data Peribadi terhad untuk memaparkan iklan yang relevan berdasarkan sejarah pencarian anda dan bukan untuk jualan kepada mana-mana pengiklan atau pihak ketiga. Kami menyediakan laporan yang berkaitan dengan kempen iklan, khususnya statistik, tanpa rujukan atau maklumat yang berkaitan dengan Data Peribadi pelawat atau pengguna Laman Web. Anda juga boleh menyekat kuki iklan di halaman "kuki" yang ditetapkan secara khusus.

7.       Apakah Yang Boleh Penganjur Kejohanan Buat Dengan Data Yang Dikumpul Daripada Para Peserta?

7.1     Pendaftaran dan penyertaan dalam kejohanan.

7.2    Perkhidmatan yang tersedia di esukan.gg akan membolehkan penganjur kejohanan mengumpul dan memproses Data Peribadi peserta yang telah mendaftar untuk kejohanan masing-masing. Penganjur kejohanan bertanggungjawab untuk pemprosesan Data Peribadi yang dikumpul untuk kejohanan mereka.

7.3   Penganjur kejohanan boleh memilih untuk menakrifkan tujuan dan cara pemprosesan yang dilaksanakan untuk perjalanan kejohanan, yang hendaklah mematuhi Dasar ini dan peruntukan-peruntukan yang berkaitan dengan PDPA. Oleh itu, Esukan.gg bertindak sebagai pemproses bagi pihak penganjur yang bertanggungjawab untuk setiap pemprosesan yang dilakukan.

7.4     Dalam hal keadaan di mana penganjur kejohanan mengumpul Data Peribadi yang tidak mematuhi peruntukan Dasar ini atau PDPA, Impact Integrated berhak menutup akaun penganjur dengan memberi notis bertulis melainkan, penganjur yang mengingkari Dasar atau PDPA sedemikian dapat membetulkan pengingkaran tersebut dalam masa empat belas (14) hari, atau sekiranya berlaku pengingkaran serius atau berulang bagi mana-mana peruntukan sedemikian, membetulkan keadaan dengan serta-merta.

8.       Data Yang Dikumpul Oleh Penganjur

8.1     Penganjur kejohanan diberi kuasa untuk mengumpul Data Peribadi peserta yang diperlukan untuk perjalanan kejohanan mereka. Sebagai contoh, data ini dapat dipadankan dengan Data Peribadi yang diperlukan untuk mengesahkan syarat kelayakan kejohanan, seperti umur, alamat, atau maklumat lain yang diperlukan. Sebagai tambahan, pihak penganjur boleh meminta peserta untuk mengemukakan bukti bagi mengesahkan ketepatan data sedemikian.

8.2     Penganjur kejohanan tidak diberi kuasa, melalui penggunaan Perkhidmatan, untuk meminta peserta mengemukakan Data Peribadi yang bersifat sensitif atau yang mungkin menimbulkan risiko (misalnya, pendapat politik, pendapat agama, kad kredit).

8.3     Keselamatan Data. Penganjur kejohanan mengakujanji untuk melaksanakan langkah-langkah keselamatan yang sewajarnya untuk melindungi penganjur acara dan pengguna atau pelawat Laman Web dari sebarang akses yang tidak diizinkan, pengubahsuaian, pendedahan atau pemusnahan Data Peribadi yang tidak dikumpul melalui Perkhidmatan.

8.4     Hak-hak Pengguna. Penganjur kejohanan mengakujanji untuk menghormati hak-hak pengguna seperti yang dinyatakan dan dirakrifkan dalam Dasar ini. 

8.5     Laporan penyalahgunaan. Sekiranya anda percaya bahawa penganjur kejohanan bertindak bertentangan dengan Dasar ini, anda boleh memaklumkan tentangan tersebut kepada kami melalui e-mel kepada [email protected].

9.       Berkongsi Data Peribadi Anda

9.1     Kami tidak akan secara sengaja, mendedahkan atau mengongsikan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga tanpa persetujuan anda, melainkan jika kami dengan sucihati percaya bahawa pendedahan tersebut diperlukan untuk mematuhi undang-undang atau peruntukan kontrak yang tergunapakai dalam Terma-terma kami atau untuk menguatkuasakan Terma-terma tersebut atau apabila pendedahan tersebut dibenarkan secara nyata di bawah Terma-terma. 

9.2     Apabila kami berkongsi Data Peribadi anda, kami akan secara munasabahnya menentukan bahawa pembekal pihak ketiga kami memproses Data Peribadi anda dengan selamat di tahap piawaian yang tidak boleh lebih rendah daripada apa yang kami amalkan.

9.3     Penerimaan anda terhadap sebarang Hadiah merupakan persetujuan untuk Perkhidmatan mendedahkan Data Peribadi yang berkaitan dengan Hadiah, termasuk kepada pihak ketiga sehubungan dengan pemberian Hadiah sedemikian. Perkhidmatan berhak untuk mengumpul dan mendedahkan maklumat demografi umum dan pasaran lain yang tidak mengenalpasti anda secara peribadi kepada seseorang tanpa persetujuan tambahan daripada anda.

10.     Obligasi Anda

10.1   Anda bertanggungjawab untuk memberikan kepada kami Data Peribadi yang tepat dan lengkap dan mana-mana orang lain yang Data Peribadinya anda berikan dan untuk tujuan mengemas kini Data Peribadi tersebut apabila ianya tidak lagi betul atau tepat. Kewajiban ini adalah satu syarat bagi penyediaan Perkhidmatan kami kepada anda dan/atau orang lain yang diberi kuasa atau diizinkan oleh anda atau organisasi/syarikat anda untuk menggunakan Perkhidmatan.

11.     Pemasaran Langsung

11.1   Kami diizinkan mengguna Data Peribadi anda untuk memberi anda maklumat mengenai produk dan/atau Perkhidmatan yang disediakan oleh kami atau oleh pihak ketiga, yang mungkin meminati anda atau memberi manfaat kepada anda, melainkan jika diminta atau diberitahu sebaliknya oleh anda. Kami boleh mendedahkan Data Peribadi anda kepada penganjur dan sekutu Perkhidmatan pilihan kami. Data Peribadi anda akan didedahkan kepada pihak penganjur kami sekiranya anda telah meminta untuk menyertai sesuatu kejohanan tertentu yang memerlukan pendedahan sedemikian, dan/atau di mana persetujuan anda telah diperolehi, tertakluk setiap masanya kepada mana-mana undang-undang (termasuk peraturan, garispanduan dan/atau obligasi) yang tergunapakai kepada kami. Kami mengambil langkah-langklah yang munasabah untuk memastikan bahawa perjanjian kami dengan penganjur dan sekutu Perkhidmatan kami merangkumi obligasi privasi dan kerahsiaan yang teratur. Sekiranya anda tidak mahu maklumat peribadi anda digunakan untuk tujuan pemasaran atau sekiranya anda mengubah fikiran anda, sila hubungi kami melalui maklumat hubungan yang disediakan di bawah. Arahan bertulis terkini yang anda beri kepada kami akan tergunapakai.

12.     Bagaimana Jika Maklumat Peribadi Yang Anda Berikan Itu Adalah Tidak Lengkap?

12.1   Di mana dinyatakan (misalnya dalam borang pendaftaran/permohonan), ianya menjadi obligasi anda untuk memberikan Data Peribadi anda secara lengkap dan tepat bagi membolehkan permohonan anda diproses untuk Perkhidmatan kami. Sekiranya anda enggan memberikan maklumat peribadi wajib sedemikian, kami tidak boleh memproses permohonan anda atau memberikan Perkhidmatan kami kepada anda.

13      Hak-hak Anda Kepada Akses Dan Membetulkan Maklumat Peribadi Anda

13.1   Kami boleh membantu anda untuk mengakses dan membetulkan maklumat peribadi anda yang berada dalam simpanan kami. Sekiranya anda ingin mendapatkan akses kepada maklumat peribadi anda yang berada dalam milikan kami, ataupun anda berpendapat bahawa maklumat peribadi yang kami simpan itu adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau di mana relevan, tidak terkemaskini, anda boleh membuat permintaan kepada kami dengan menghubungi Perkhidmatan melalui maklumat hubungan yang disediakan di bawah.

13.2   Anda boleh terus mengemas kini, memperbetul dan/atau menjelaskan sebarang Data Peribadi yang kami simpan, termasuk tetapi tidak terhad kepada negeri, jantina, umur, nombor telefon dengan mengedit bahagian profil.

14.     Kuki (Cookies)

14.1   Kami akan mengumpul maklumat anda berhubung penggunaan Perkhidmatan kami dari kuki. Kuki adalah paket-paket maklumat yang tersimpan di dalam komputer anda yang membantu navigasi laman web anda melalui penyesuaian maklumat laman web mengikut keperluan anda. Kuki secara bersendirian, tidak mengenal pasti pengguna individu tetapi hanyalah komputer yang digunakan. Anda tidak diwajibkan untuk bersetuju menerima kuki. Sekiranya anda bimbang, anda boleh mengatur komputer anda sama ada untuk menerima semua kuki, untuk memaklumkan anda apabila kuki dikeluarkan, atau untuk tidak sekali-kali menerima kuki. Walau bagaimanapun, penolakan penerimaan kuki boleh menjejaskan penggunaan laman-laman web kami disebabkan kami tidak akan dapat memperibadikan aspek penggunaan laman web anda.

14.2   Sila ambil maklum bahawa Dasar ini hanya tergunapakai bagi Perkhidmatan dan tidak tergunapakai untuk mana-mana laman web pihak ketiga yang mungkin anda akses dari Laman Web. Untuk menentukan bagaimana mereka menangani data peribadi anda, anda harus memastikan bahawa anda membaca dasar privasi mereka masing-masing.

15.     Anti-Penipuan Dan Pencegahan Frod

15.1   Kami sentiasa bertekad untuk menawarkan pengalaman permainan yang adil, menyeronokkan, dan berdayasaing kepada para pemain melalui Perkhidmatan kami. Terma-terma kami melarang dengan tegas penggunaan program pihak ketiga tanpa izin yang berinteraksi dengan Perkhidmatan, termasuk mod, penggodaman, penipuan, skrip, bot, pelatih, dan program automasi. Semasa anda mewujudkan atau menggunakan Akaun Pengguna anda, atau sebaliknya berinteraksi dengan Perkhidmatan, kami mungkin menggunakan teknologi pencegahan penipuan dan frod yang boleh membuat keputusan berautomasi (seperti penangguhan akaun sementara atau kekal atau sekatan sembang) berdasarkan maklumat yang kami kumpul dari atau mengenai anda. Kami terlibat dalam aktiviti-aktiviti ini untuk mengurus hubungan kontrak kami dengan anda, untuk mematuhi obligasi undang-undang (misalnya untuk menyenggara Perkhidmatan supaya selamat), dan/ atau kerana kami mempunyai satu kepentingan sah (misalnya, memahami bagaimana Perkhidmatan digunakan, menjaga keselamatan dan menambahbaik Perkhidmatan). Untuk membolehkan kami memantau kepatuhan terhadap dasar-dasar pencegahan penipuan dan frod, kami membangunkan pola templat bagi perilaku yang tidak berhemah (misalnya, penipuan, frod), yang kami anggap menjadi petanda bagi perilaku terlarang. Kami melakukan ini berdasarkan analisis perilakuan sebenar pada Perkhidmatan. Kami menilai pola-pola perilaku yang tidak wajar ini berdasarkan tahap keparahan masing-masing dalam hal-hal keadaan yang berbeza (misalnya, sekatan akaun sementara atau kekal atau sekatan sembang) untuk pemain berdasarkan betapa seriusnya tingkah laku mereka. Alat-alat automatik kami menggunakan pola-pola perilaku yang tidak berhemah dan sistem penilaian ini untuk membandingkan perilaku anda dari semasa ke semasa dengan pola-pola perilaku yang tidak berhemah dan, jika anda terlibat dalam perilaku tidak berhemah, kami akan membuat keputusan tentang akibah yang terpaksa anda hadapi daripada perilaku anda itu. Ini boleh membantu kami menguatkuasakan peraturan dan dasar kami, menjamin kemantapan Perkhidmatan, mengesan dan mencegah aktiviti yang tidak diizinkan, dan menjaga integriti Perkhidmatan kami.

16.     Keselamatan Data

16.1   Kami bertekad untuk menggembeling daya usaha munasabah untuk memastikan bahawa Data anda tidak hilang, disalahguna, diubah suai, dibenarkan atau diakses atau didedah secara tidak sengaja, dipinda atau dimusnahkan ("Pelanggaran Keselamatan"). Kami tidak akan bertanggungan ke atas Pelanggaran Keselamatan yang berada di luar kawalan kami yang munasabah.

17.     Pengekalan Data Anda

17.1   Data yang diberikan kepada kami tidak akan disimpan lebih lama daripada yang diperlukan untuk memenuhi tujuan sejajar dengan Dasar dan Terma-terma.

18.     Kemaskinian Dan Pengubahsuaian Dasar Privasi Kami

18.1   Kami berhak untuk membuat perubahan dalam Dasar ini. Kami boleh meminda Dasar ini dari semasa ke semasa dan versi yang terkemaskini hendaklah tergunapakai dan menggantikan mana-mana dan semua versi sebelumnya, termasuklah tetapi tidak terhad kepada, versi risalah atau salinan cetak. Justeru itu, kami menggalakkan anda untuk meneliti Dasar ini secara berkala demi memaklumi cara-cara untuk melindungi data peribadi anda. Tarikh pengemaskinian terakhir bagi Dasar ini adalah seperti yang dinyatakan di atas.

19.     Hubungi Kami

19.1   Anda boleh Hubungi Kami di, untuk perkara-perkara yang berhubungkait dengan Dasar ini.

 

Sekiranya terdapat percanggahan atau ketidakselarasan antara mana-mana terma-terma dan syarat-syarat yang dinyatakan dalam versi Bahasa Inggeris Dasar ini dengan terma-terma dan syarat-syarat yang dinyatakan dalam versi Bahasa Malaysia Dasar ini, terma-terma dan syarat-syarat yang dinyatakan dalam versi Bahasa Inggeris Darsa ini hendaklah digunakan bagi tujuan mentafsirkan Dasar ini.